For et par uker siden holdt jeg foredrag om overgangsalderen til 40 fantastiske kvinner! Det var første gang og jeg grugledet meg. Men det var helt unødvendig, for en så fin gjeng skal du lete lenge etter. Uhøytidelige, lattermilde og klare for å dele egne erfaringer.
Jeg brenner for kvinnehelse for å si det sånn, og slike foredrag gjør at jeg treffer mange og får en dialog med kvinner som står midt oppe i dette.
Det jeg ønsker med denne bloggen er å nå ut til så mange som mulig slik at alle ser at overgangsalderen ikke bare er noe vi skal tåle. Vi lever 1/3 av livet vårt i postmenopause, i en periode der vi er yrkesaktive (gjerne på topp i vår karriere), vi følger opp barn, barnebarn og eldre foreldre. Vi er selve limet i familien. Da må vi også ha det bra selv, og ikke tåle å ha det kjipt i en berg og dalbane av svette og tåke. Som en av de flotte damene sa; kanskje jeg har blitt litt for vant til å tåle å ikke ha det bra? En annen nydelig dame snakket om hvordan det er å gå å holde ut med hetetokter, dårlig søvn, vondt i kroppen. Jeg blir oppriktig lei meg for at så mange har det sånn! Det finnes hjelp, vi må bare begynne å snakke om det. Og kvinner må ta det opp med sin lege/gynekolog og ikke bare holde ut.
Jeg startet foredraget med å lage en ordsky, for å få en forståelse av hva de forbinder med overgangsalder. På bildet under ser dere hva de svarte, Jo større ordet er, jo flere svarte det.

Ikke overraskende var det hetetokter som de fleste svarte, men det er tett mellom flere andre symptomer også.
Humørsvingninger og kort lunte var så absolutt ikke godkjent, og kvinner som alltid har vært rolige og avbalanserte opplever at de plutselig står og skriker til fremmede mennesker for små bagateller. Vi lo godt av dette, men det er mest gøy i ettertid. Humørsvingninger er ikke gøy, og spesielt ikke når en føler at personligheten endrer seg.
På Volvat sine hjemmesider finner dere en opplisting på 34 symptomer, og enkelte har lister på enda flere. Det er viktig at når vi kjenner at kroppen ikke fungerer midt i livet, husker på at kroppen er i endring og at overgangsalderen gjerne starter så tidlig som ved 40 års alder. Leger må ta oss på alvor og snakke om overgangsalderen, slik at vi om mulig slipper å bli utredet for alt mulig annet.
Vi var alle enig om at kvinnehelse må tas mer på alvor og at vi kvinner må snakke mere åpent med hverandre om det. Kanskje det kan føre til at flere får hjelp.
Og så gleder jeg meg til å holde flere foredrag!

.