Frykt ikke overgangsalderen. Det er kun eggene som har gått ut på dato, høna er det ingenting i veien med -ukjent
Bare vi blir gamle nok kommer vi alle i overgangsalderen. Vår opplevelse av denne livsfasen vil være ulik og avhenger av symptomer, hvordan livet vårt er på godt og vondt, og også kulturen vi er en del av.
Ikke alle kvinner får symptomer. 1/3 av kvinner merker lite, 1/3 har milde symptomer og 1/3 har mer uttalte symtomer.
Andre uttrykk som også brukes om overgangsalderen er klimakteriet. Noen sier også menopause. Jeg liker godt overgangsalderen, for det handler jo om en overgang. Denne overgangen deles inn i ulike faser:
Premenopause: Kan starte ti år før selve menopause. Eggstokkene produserer mindre og mindre av hormonene østrogen og progesteron. Menstruasjonen blir mer uforutsigbar. Dette er for mange de første symptomene på at noe er i ferd med å skje. Perimenopause: Årene før siste blødning. Menopause: Gjennomsnittlig aldrer for menopause i Norge er 51,3 år. Alderen for menopause settes 1 år etter siste blødning. Postmenopause: Årene etter menopause.
Overgangsalderen skyldes ikke sykdom, men hormonelle endringer som er helt naturlig. Det produseres mindre østrogen i eggstokkene. Symptomer på at ting endrer seg i kroppen er som regel blødningsforstyrrelser i starten, og deretter hetetokter, varmebølger, nattesvette, hjertebank og tørre slimhinner. Mange opplever også endringer i humør og energi, og noen kan føle at de er deprimert eller nedstemt. Listen er lang over ulike symptomer, og jeg håper at kvinner som opplever endringer i denne perioden av livet søker informasjon og ikke strever med det alene.
Mange symptomer i overgangsalderen er ikke så godt kjent, og derfor koples det ikke til en endring i hormoner. Det er synd, for mange symptomer kan være uklare, og mange kvinner strever derfor med plager som de kunne fått hjelp for. Noen ganger er det nok å vite at andre strever eller opplever det samme.
Overgangsalderen kan også være en positiv fase for mange kvinner. Vi slipper de månedlige blødningene, vi opplever gjerne større frihet og selvinnsikt. Mange opplever at de får tid til seg selv igjen, og opplever en større trygghet i forhold til å være seg selv. De trenger ikke være «flink pike»lenger. Det oppleves som frigjørende og i den tiden vi lever i nå kan dette føre til utvikling og at vi tør ta tak i nye utfordringer.
For 100 år siden opplevde svært få kvinner overgangsalderen, da levealderen var betydelig lavere. Denne livsfasen har fått større og større oppmerksomhet etterhvert som levealderen vår har blitt lengre. Nå lever vi i snitt 1/3 av livet vårt etter overgangsalderen, altså uten de hormonene som vi er vant til å ha. Dette kan skape utfordringer for mange, spesielt siden vi fremdeles er i jobb og at det forventes like mye av oss.
De fleste av oss ønsker også å være en del av arbeidslivet i mange år fremover, og derfor er det viktig at vi har det bra, selv om kroppen endres seg.
