Menopause og hjernetåke- hva er årsaken?
Det er ikke noe du innbiller deg, det er gode fysiologiske grunner for det!
Og det finnes noe du kan gjøre for å få det bedre. Takk og lov!

Dette har jeg også skrevet om før. Mange kvinner jeg snakker med beskriver symptomene på hjernetåke, men vet ikke at det henger sammen med overgangsalderen. De tror i verste fall at det er i ferd med å bli dement eller er alvorlig syk av andre årsaker.
Hovedårsaken til hjernetåke i overgangsalderen er lavere nivåer av østrogen, også kjent som østradiol. Og husk at dette ikke bare gjelder kvinner over 50 år. Det kan starte allerede i 40 års alderen, da kroppen begynner prosessen mot menopause mye tidligere enn mange er klar over.
Hvordan påvirker menopause hjernen?
I en studie hos pre, peri og post menopausale kvinner så de på hvordan menopause og de
synkende nivåene av østrogen påvirker hjernen. Der fant forskerne endringer i den delen av hjernen som påvirker kognisjonen vår.
Dette var ikke relatert til alder eller østrogenbehandling, men hvor lenge de hadde vært i menopause. Bilder av hjernen viste en nedgang i den delen som kontrollerer bevegelse, hukommelse og følelser.
Samlet sett har vi en nedsatt stressrespons i overgangsalderen. Østrogenet er ikke lenger tilgjengelig for å motvirke effekten av stresshormoner, spesielt kortisol, på hjernen. Interessant nok rapporterer kvinner på østrogenbehandling om stress, men kortisolnivåene deres er lavere.
Østrogen og stresshormoner har helt motsatte effekter i kroppen. Østradiol påvirker
hjernen positivt, mens stresshormoner påvirker hjernen og kognisjonen negativt, og påvirker tenkning og vår evne til å reagere på miljøet, inkludert hvordan vi husker, forstår, lærer og handler. Østradiol er i stand til å forhindre de negative effektene av stresshormoner på hjernen.
Østradiolbehandling kan redusere kroppens overflødige kortisolrespons på stress, og hindre binyrene i å lage mer kortisol. Østradiol beskytter også nervecellene i hjernen mot
skadelige kjemikalier, inkludert kortisol.
En studie viste at kvinner på langtidsbehandling med østradiol etter overgangsalderen
reagerte mindre på kortisol når behandlingen ble startet både innen og etter 6 år inn i overgangsalderen. Kvinner behandlet med østradiol hadde lavere frie kortisolresponser enn placebogruppen selv når de ble utsatt for høyere nivåer av stress.
Men hva om du ikke kan ta østrogen?
Ikke alle kan ta østrogen, men de aller fleste kan.Diskusjonen tar du med lege/gynekolog. Fordelene skal oppveie ulempene slik det er med all medisinsk behandling.
Men hva annet kan vi gjøre for å redusere risikoen for kognitive endringer og følelsesmessige
berg og dalbaner, vi nærmer seg overgangsalder? Det er selvsagt uten tvil bevis
på at livsstilsfaktorer, inkludert kosthold, kan bevare emosjonell og kognitiv
funksjon.
I tilleggkan omega-3-fettsyrer bidra til å lindre depressive symptomer, emosjonell og
kognitiv atferd og redusere betennelse i overgangsalderen.
Tilstrekkelig søvn, trening og meditasjonkan også bidra til å redusere betennelse og kortisol. God ernæring og sunn livsstil er alltid positivt!
Så kjære deg; valgene du tar for deg selv er dine valg. Men vær våken og nysgjerrig og sett deg inn i alternativene. Ikke hør på naboen, kollegaen, ulike nettsider eller såkalte guruer av alle slag. Snakk med legen eller gynekologen din, men ikke minst, les om overgangsalderen og fordelene med østrogenbehandling. Dette er din kropp og din helse, og du må derfor ta ansvar og
sette deg inn i dette.
Mye har skjedd de siste årene, men østrogen har fremdeles et ufortjent dårlig rykte.
Vi vil ha det bra hele livet, ikke sant?
Klem fra meg 😊

Referanser: