Menopause og humør
Humørforstyrrelser/stemningsforstyrrelse/humørsvingninger (kjært barn har mange navn) i overgangsalderen kommer høyt opp på lista av symptomer kvinner har og gjerne søker hjelp for.
Mange opplever at de ikke føler seg som seg selv uten at de kan forklare hvorfor. Menopausale symptomer kan være krevende, og når du legger det til en krevende hverdag med jobb og familie kan mange føle at de mister kontroll og mestringsfølelse.
Ifølge North American Menopause Society (NAMS), rapporterer 75 % av kvinner at de opplever endringer i humør og økt irritabilitet. Omkring 23% av kvinner opplever humørsvingninger. Stemningsforstyrrelser assosiert med menopause kan være svært ødeleggende og det hjelper ikke så mye at symptomene gjerne varer mecllom 4-7 år, i snitt.
Jeg har alltid vært rolige og tålmodig, men de siste årene har jeg virkelig lurt på hva som skjer. De minste ting kan føre til en enorm irritasjon, og jeg har følt meg som den sure gamle dama som irriterer seg på alt og alle. Jeg viser det ikke så ofte (tror jeg), men jeg føler meg som en trykk-koker til tider. Spesielt i trafikken….
Ikke lenge siden jeg skrek ut av vinduet midt i Majorstuekrysset! De jeg hisset meg opp på var et par damer som nok var i samme aldersgruppe som meg. Jeg kan jo håpe at grunnen til at de lo av meg var mer sympati enn at jeg så helt dust ut. Kanskje de tenkte at; stakkar, hun er sikkert i overgangsalderen hun og…

Menopause og humør: Hva er det som skjer?
Den perimenopausale perioden, altså perioden før menopause, er gjerne den perioden vi først opplever humørrelaterte symptomer. Den er assosiert med svingninger i nivåene av østrogen. Østrogen har en rolle i å modulere nevrotransmittere som assosieres med humør. Det forbedrer syntesen og opptaket av serotonin (lykkehormonet vårt).
Østrogen virker ved å blokkere nedbrytningen av serotonin.Når perimenopausen «tar tak» og østrogennivået faller, gjør ikke østrogenreseptorene i hjernen jobben sin lenger og serotoninnivået faller. Kanskje litt komplisert forklart, men poenget er at det er fysiologiske faktorer som påvirker humøret ditt også. Du er ikke i ferd med å bli gal!
Legg så til de psykiske, fysiske og følelsesmessige effektene av andre overgangsaldersymptomer som hetetokter, nattesvette og vektøkning... Da er det kanskje lett å forstå hvorfor mange føler seg mer emosjonelle, sinte, irritable og overveldet. Må vi ha det sånn?
Hvordan håndtere det?
De psykologiske aspektene ved overgangsalder kan være vanskeligere å diagnostisere og behandle sammenlignet med fysiske symptomer. Humørsvingninger, mindre interesse for aktiviteter, lavt energinivå og forstyrret søvn er også til stede ved depresjon, og derfor kan symptomene mistolkes som depresjon.

Siden symptomene gjerne begynner gradvis, kan det være vanskelig å gjenkjenne symptomene som en del av overgangsalderen.
Heldigvis er det mange måter å behandle humørubalanse og lidelser forbundet med perimenopause og overgangsalder på. Hormonbehandling (HRT) kan hjelpe, og er godt dokumentert. Østrogen har et ufortjent dårlig rykte, så jeg anbefaler deg å snakke med eksperter før du bestemmer deg for om det er et alternativ for deg eller ikke. Effekten er svært god, og mange opplever at de blir sitt «gamle jeg» igjen.
Ved store livsoverganger er det ikke uvanlig å miste fotfeste. Overgangsalderen er så absolutt en stor livsovergang/endring, og mange har også nytte av kognitiv terapi. Det har som mål å erstatte negative tanker med positive, og kan inkluderer rådgivning om søvn og avslapning om du trenger det.
Mange argumenterer med at menopause er en naturlig del av livet. Ja, det er naturlig, men vi lever i et samfunn med høye krav i både jobb og privatlivet. Det er ikke lett å få det til å fungere med overnevnte plager i tillegg. Så om det er slik at du trenger behnaling, skal du ikke skamme deg for det.
Det er på tide å ta kvinnehelse på alvor!
Jeg bruker selv lavdose hormonbehandling og kan snakke varmt om det i timevis. Men det er legen/gynekologen din som skal ha den samtalen med deg.
Tips til kosthold:
Det er lurt å reduser inntak av alkohol, sukker, koffein og annet som kan påvirke humøret. Jeg skrev redusere…
For min del er kaffen det vanskeligste å redusere. Elsker kaffe, men kjenner at det kan øke intensiteten i hetetoktene og gi mer hjertebank.
Prøv å legge til rette for et balansert kosthold, gjerne rikt på protein og omega-3 fettsyrer.
Et annet tips er å unne seg litt mørk sjokolade eller banan om kvelden. Det inneholdernaturlig serotonin som er det hormonet som gjør deg trøtt om kvelden.
Kosttilskudd:
Vitamin D, kjent som solskinnsvitaminet, er ekstra viktig for oss som bor her i nord. Det er vanskelig å få i seg nok om vinteren gjennom kosten, så det kan være lurt å ta tilskudd fra september og utover, da det blir vanskeligere å få de 10-15 min med sol per dag.
Mangel på vit D kan gjøre at man føler seg slapp og noen opplever å få ømme og vonde muskler. Jeg anbefaler at du sjekker nivåene dine av vit D om du har disse symptomene. Om de er ekstra lave kan legen skrive ut dette på resept, slik at du får en høyere dose enn det du får kjøpt på apoteket.
Magnesium er også et kosttilskudd som kan hjelpe med avslapning, humør og søvn.
Trening:
Studier viser at 20 minutter med trening per dag kan få deg til å føle deg lykkeligere og øke energien, effektivitet og generelt velvære. Det bør vel ikke være ny kunnskap, men jammen er det vanskelig å få det til!
Grunnen? Når du trener frigjør du endorfiner, gjerne kalt feel-good-hormoner. Mange har også god erfaring med yoga og meditasjon. De opplever at det kan gjøre det lettere å håndtere stress og irritabilitet.
Jeg har nettopp startet med meditasjon før jeg legger meg (guidet), og det har gjort underverker for innsovningen. Nå gleder jeg meg nesten til å legge meg i stedet for å grue meg for ikke å få sove.

Til slutt:
Det er viktig at vi kvinner vet at det er ulike tilnærminger og behandlinger tilgjengelig. Snakk med noen som har kunnskap, gjerne din lege, men de som har mest kunnskap om dette, er gynekologene. De kan tilpasse behandlingen din slik at du nærmest får den skreddersydd. Det er smart å være proaktiv og søke hjelp så tidlig som mulig da gevinsten er større jo tidligere du begynner.
Snakk med noen, det lønner seg!
Send meg gjerne spørsmål eller del dine erfaringer 😊
Vil gjerne høre fra deg.
